Familien har ansvaret for å begrave sine døde.

Gravferdslovens § 9 regulerer hvem som har rett og plikt til å sørge for gravferden.

”Den som har fylt 18 år, kan i skriftlig erklæring fastsette hvem som skal ha rett til å sørge for egen gravferd. Erklæringen skal være underskrevet og datert. Dersom det ikke foreligger erklæring som nevnt i første ledd, har avdødes nærmeste rett til å besørge gravferden: ektefelle / samboer som har levd i ekteskapslignende forhold, barn, foreldre, barnebarn, besteforeldre, søsken, søskens barn og foreldres søsken.”

Ja, det er de pårørende som bestemmer begravelsesformen. Skal det være medvirkning av prest så skjer det på trossamfunnets premisser.

Normalt er det personen som besørger begravelsen som blir registrert som fester av graven.

Er du fornøyd med våre tjenester setter vi stor pris på om du vil dele dette på vår Facebookside

I utgangspunktet ja, da NAV har 6 ukers behandlingstid.

Våre priser reflekterer hva en tradisjonell begravelse bør koste. Ved hjelp av store innkjøp, lave driftskostnader, smarte og effektive interne systemer evner vi å holde prisene nede. Du kan være trygg på at vi yter god kvalitet og service.

Nei, dette bestemmes av familien ved gravferdsansvarlig. Men alle som arbeider med mennesker i sorg anbefaler åpenhet ved dødsfall.

Alt som omhandler etikette i begravelser er omtalt i vår brosjyre, «Skikk og bruk i begravelser». Den kan du laste ned til høyre på denne siden.

Ja, det kan de. I dag er det vanlig at barna er med når det er dødsfall i nær familie, men det bør på forhånd gis god informasjon om hva som skal skje. Spesielt bør senking av kisten nevnes.

Den nærmeste familien kommer gjerne en stund før de andre og setter seg på de første benkeradene.

Det er vanlig med fire til seks bærere. Familien bestemmer hvem som skal være bærere. Om nødvendig kan SAGA være behjelpelige med bærere.

Ja, det er vanlig å ta med blomstene ut til graven. Dette kan du lese mer om i vår brosjyre «Skikk og bruk i begravelser»

Familien har ansvaret for dette. Avtale om videre stell kan avtales med kirkegårdskontoret.

Hvis forholdene ligger til rette og gravstein bestilles via gravstein24.no, kan gravsteinen monteres innen 24 virkedager.

I følge norsk lov må askeurne settes ned på godkjent gravplass. Dispensasjon gis til askespredning. Asken kan ikke deles, så man må velge enten gravplass eller askespredning.

Vanligvis møter de aller nærmeste og bevitner at urnen settes i grav. Om ønskelig møter SAGA på familiens vegne. Vanligvis ingen seremoni.

Alle dødsfall må meldes til skifteretten. Vanligvis gjør SAGA dette på vegne av familien. Familien må etter begravelsen kontakte lensmann/skifterett innen det har gått 60 dager etter dødsfallet, for at det kan utstedes skifteattest / uskifteattest.

SAGA varsler alle instanser som må varsles for at gravferden skal kunne gjennomføres. Melding går også til folkeregisteret, NAV, offentlig lege/ helserådet.

Et dødsfall innebærer forandringer overfor en rekke instanser. Telefon, strømleverandør, sosiale medier, bank, forsikring osv. Det vil si alle avtaler og abonnementer  som berører avdøde. SAGA tilbyr tjenester for kontroll/sletting av profiler på sosiale medier.

Ofte stilte spørsmål

Vi får stadig spørsmål om ulike praktiske avklaringer fra våre besøkende. Her kan du lese svarene på de spørsmålene som oftest blir stilt. Har du andre spørsmål du trenger svar på, ber vi deg ta kontakt med oss direkte.

Skikk og bruk i begravelser

Alt som omhandler etikette i begravelser er omtalt i vår brosjyre, «Skikk og bruk i begravelser».

Kontakt oss

Har du spørsmål du ikke finner svar på eller andre henvendelser? Ta kontakt via kontaktskjema under.

  • Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.